недеља, 10. април 2011.

СРПСКА ДОБРОВОЉАЧКА ГАРДА (ТИГРОВИ)


    
Српску добровољачку гарду је основао Жељко Ражњатовић Аркан, београдски бизнисмен познат као вођа навијача "Црвене Звезде". СДГ се истакла борбама у Крајини, била је стационирана у Ердуту (на граници Србије и Крајине), а Аркан лично ју је предводио у борбама. СДГ је била позната по врло оштрој (чак суровој) обуци коју су водили искусни ратници - бивши легионари.
   Ову јединицу је у страним медијима "био глас" да је чинила ратне злочине, али нема никаквих доказа за то - чак насупрот. У СДГ је био строго забрањен алкохол и крађа. Цивилима (ненаоружанима) није смело бити науђено. Гласине о "злочинима" можда најбоље демантује прича о једној жени, хрватици, која је заклала 12 војника ЈНА и једну бебу, само зато што је била Србин! Иако нико не може да остане равнодушан пред оваквим злочином, када су Арканови "Тигрови" ухапсили ту жену, према њој је било поступано према свим конвенцијама и правилима. Касније је размењена и и дан данас колико је познато слободно живи у Хрватској.
Још пре почетка рата је било одређених договора између Аркана и команданта Српске гарде , Гишке да се ове две гарде уједине али због неких неслагања до тога није дошло.

Нема коментара:

Постави коментар